fredag 3. oktober 2014

Skjulet - The hide

Høsten er unghaukenes tid. Jeg sitter i kamuflasjen og venter spent tidlig en lørdags morgen nå i slutten av september. Sola har ikke kommet opp enda, men skogen våkner til liv. De første småfuglene er innom foringsplassen og forsyner seg av brød og solsikkefrø. Plutselig som ut av intet dukker nøtteskrika opp. Setter seg lydløst på en grein i treet rett over kamuflasjen jeg sitter i. Den gir fra seg mjauende og klagende lyder. Så tar den mot til seg og svever inn på plassen og setter seg på en stubbe og kikker seg rundt. Så dukker det opp en til . De første solstrålene streifer innover plassen og bader den i et gyllendt morgenlys. Skrikene forsyner seg godt med maten for å lagre det rundt om i skauen.

Snart hører jeg noen spe litt hese pipelyder og der i toppen av ei glissen furu sitter det to unge spurvehauker og småkrangler om den beste plassen i morgensola.
De tar seg noen runder med jevne mellomrom og småkrangler/leker i lufta og setter seg stadig på "gaddene" vi har på plassen. Så dukker det 2 hauker til opp og plutselig er det 4 hauker rundt foringsplassen. Nøtteskrikene blir engstelige og trekker inn i skauen, men klarer ikke å holde seg unna maten. Og det er nettopp dette vi ønsker. At skrikene trekker til seg haukenes oppmerksomhet.

Etterhvert som sola stiger øker aktiviteten på plassen. Skrikene greier å lure seg unna unghaukene og etter et par timer forsvinner haukene fra plassen.

Noen portretter ble det denne første morgenen på foringsplassen. Jeg er godt fornøyd med utbyttet og opplevelsene, og har stor tro på at det vil bli mer action her utover høsten.

This is my first pictures captured from the new hide. We are feeding with seeds (sun-flower) and bread to attract Eurasian Jays. This also attracts other birds. And in the end this usually will  attract the sparrowhawks.

This first morning there was 4 sparrowhawks visiting the feeding place. At first two of them was sitting on the top of a pine-tree and enjoyed the first golden light from den morning sun. The jays regularly visited the feeding place and they immediately got the sparrowhawks attention. The young hawks have to improve their hunting skills and they are practicing on the jays. They had no luck this morning, but i guess they will be in the area og keep up with their practicing.

Klikk på bildene for bedre visning/click the pictures for better view:


Spurvehauk - Sparrowhawk (Accipiter nisus)
7D, 120-300 2,8, f/4,0, 1/640 sec, iso 800
Spurvehauk - Sparrowhawk (Accipiter nisus)
7D, 
120-300 2,8, f/4,0, 1/640 sec, iso 800
Spurvehauk - Sparrowhawk (Accipiter nisus)
7D, 120-300 2,8, f/3,5, 1/80 sec, iso 800
Spurvehauk - Sparrowhawk (Accipiter nisus)
7D
, 120-300 2,8, f/4,0, 1/50 sec, iso 800
Spurvehauk - Sparrowhawk (Accipiter nisus)
7D
, 120-300 2,8, f/3,5, 1/80 sec, iso 800
Nøtteskrike - Eurasian Jay (Garrullus glandarius)
7D, 120-300 2,8, f/4,0, 1/1600 sec, iso 400
Nøtteskrike - Eurasian Jay (Garrullus glandarius)
7D
, 120-300 2,8, f/4,0, 1/2500 sec, iso 400

10 kommentarer:

 1. Du får nok mange spennende timer utover høsten og vinteren. Fine bilder der nr 4 blir favoritt.

  SvarSlett
 2. Det må være gøy å ha spurvehaukene på egen foringsplass. Gleder meg til fortsettelsen... Flotte portretter!

  SvarSlett
 3. Fina porträtt. Här får du många fina stunder framöver !!

  SvarSlett
 4. Bra begynnelse Esben! Blir spennende å følge med på hva som skjer på foringsplassen utover høsten og vinteren! :)

  SvarSlett
 5. Dette likte jeg Esben. Noen riktig vakre portrettbilder. Dette lover bra for resten av høsten.

  SvarSlett
 6. det høres ut som et spennende prosjekt, av dagens bilder syntes jeg nr 3 ble det beste. regner med at du får mer å glede oss med utover høsten.

  SvarSlett
 7. Flotte bilder fra foringa dette Esben, høres artig ut å ha en slik tilrettelagt plass.

  SvarSlett
 8. Fine spurvehauk bilder spesielt 3,4,5. likte ikke helt den friserte furua på de to første bildene. Ser ut som du fått deg en fin foringsplass. Lykke til fremmover

  SvarSlett
 9. Flott serie, kjekt med slike opplevelser på egen foringsplass. Ser ut som dere har truffet godt med bakgrunner og lysforhold.

  SvarSlett
 10. Flott serie dette, mange bra bilder, likte spesielt godt #3, blir spennende å følge prosjektet ditt.

  SvarSlett